Srvátkové bielkoviny (WPC)
Srvátkový (Whey Protein)
Srvátkový proteín vzniká po separácii počas výroby syra, kedy srvátka prechádza niekoľkými pracovnými procesmi do podoby akú pozná bežný spotrebiteľ, napr. Proteínový prášok, proteínové jedlo či proteínové tyčinky. Srvátkový proteín sa vyznačuje výbornou stráviteľnosťou a veľmi rýchlo sa vstrebáva preto je veľmi obľúbený medzi športovcami, pretože ho telo vie ihneď využiť.
Srvátkový (Whey Protein) sa vyskytuje v 3 formách a to srvátkový koncentrát (WPC), srvátkový izolát (WPI), srvátkový hydrolyzát (WPH).
Srvátkový koncentrát (WPC)
Srvátkový koncentrát obsahuje až 35% - 89% bielkovín, zároveň, ale obsahuje väčšie množstvo tukov a laktózy (mliečneho cukru) čo vedie k tomu, že sa pomerne dlhšie stravuje. Srvátkový koncentrát je obohatený o amino kyseliny a glutamine.
Výhody
- skvelá chuť
- dobrá cenová dostupnosť
- rýchla vstrebateľnosť
Nevýhody
- menší obsah bielkovín
- vyššie množstvo tukov a laktózy
- možné zažívacie problémy pri nadmernom užívaní